Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 22: Tecknade toner

Idén att låta konstnärer skapa bilder till musik är ingenting nytt. Men i seriesammanhang startade det på allvar under den internationella seriefestivalen i Angoulême 2005, då den franske seriekännaren Benoit Mouchart och schweiziske serieskaparen Zep kläckte konceptet Concert de dessins.

Grundidén till Concert de dessins är enkel – en serietecknare tecknar i sin egen unika stil, samtidigt som livemusik uppförs. Musik och teckningar samspelar med varandra och teckningarna projiceras på en skärm eller duk. Första ”teckningskonserten” 2005 tillägnades serielegenden Winsor McCay med anledning av hans skapelse Little Nemo då fyllde 100 år.

Sedan dess har Concert de dessins utförts på samtliga Angoulêmefestivaler, med kreatörer som Charles Berberian, Lewis Trondheim, José Muñoz, François Schuiten och många andra tecknande storheter. Finländaren Ville Ranta har också deltagit flera gånger, och har själv (liksom flera kollegor) satt upp liknande teckningskonserter utanför Angoulême, ofta tillsammans med musikerna Alexi Ranta och Niko Kumpuvaara, under rubriken ”Comics in Concert”. Ville Ranta och sällskap har gästat Serieteket och utfört Comics in Concert vid två tillfällen, senast under Stockholms internationella seriefestival i april i år (då de framförde den fantastiska sviten Tango för Kristiina).

Serieteket och vårt syskonbibliotek, Bibliotek Film & Musik, kör sedan i år vår egen variant av konceptet, som vi kallar ”Tecknade toner”. I våras tecknade Knut Larsson till livemusik av Matti Bye och Mattias Olsson medan det Strindberginspirerade konstverket växte fram på bibliotekets vägg. Andra serieskapare som Lisa Medin, Kim W. Andersson, Tomas Antila, Elin Fahlstedt och Sofia Falkenhem har gjort detsamma till DJ eller förinspelad musik.

Nedan kan du se hur det såg ut när den franske tecknaren Blutch framförde en Concert de dessins 2009, under en presskonferens inför nästa års Angoulêmefestival.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: