1 kommentar

Serietekets årsbästa 2012: Antilas val

Bäst under 2012! Fram till nyår kommer Serietekets personal och medarbetare att lista favoriterna bland årets seriealbum. Dagens tyckare är Tomas Antila, serieskapare, serieskribent och utgivare av sitt eget fanzin Dröm & Glöm. Som tidigare biblioteksassistent på Serieteket hjälper han oss ofta fortfarande med evenemang, såsom att arrangera seriefestivaler, moderera samtal, delta i teckningsbattle och mycket mer. Hans serieintresse är brett, med manga och självbiografi som specialområden.

Tomas har avvikit en del från vår mall, vilket han gärna får göra. Istället för en årssammanfattande albumtopplista kommer här en topp-tre-önskelista inför 2013, som inkluderar både film och serier:

Thomas

1. Versailles ros på DVD
Legendariska Rosen av Versaille (Lady Oscar) kommer äntligen på DVD på engelska. Ursprungligen från 1979 och bygger på serien med samma namn från 1972 och handlar om den franska drottningen Marie Antoinette och intrigerna vid hovet. Har varit omöjlig att få tag på till ett språk som jag kunnat.

2. Evangelion-serien av Yoshiuki Sadamoto
Serien som bygger på TV-serien med samma namn började faktiskt ett halvår innan TV-serien för att väcka intresse. Nu sexton år efter att TV-serien gått på TV verkar det som om den äntligen kommer att avslutas! Manga-serier är kända för att vara långa, men det har tagit Sadamoto väldigt lång tid att göra en adaption av den 26 avsnitt långa serien. Alternativt bubblare för 2014.

3. The Heart of Thomas av Hagio Moto
När Fantagraphic äntligen gav ut Hagio Moto var det många av oss som satte kaffet i vrångstrupen. Att dom nu fortsätter med att släppa en av Hagio Motos största serier är kanske inte lika förvånande, men än så roligt! Ursprungligen från 1974 släpps den nu i en dyr och tjock utgåva på över femhundra sidor. Thomas hjärta var ett av verken som populäriserade Shonen Ai-genren, eller bögromantik av kvinnor för kvinnor.

Tomas Antila

En kommentar på “Serietekets årsbästa 2012: Antilas val

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: