Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 21: Mixed martial arts

Två maskerade brottsbekämpare med två olika sidekicks från två olika världar. I dagens lucka bjuder vi på det legendariska mötet mellan Batman och Green Hornet från 1967.

Batman-greenhornet

Serien Batman (även känd som Läderlappen på svenska) skapades 1939 av Bob Kane med flera. Efter nästan 75 år som brottbekämpare är huvudfiguren fortfarande en av världens populäraste seriehjältar, ikonisk, väl definierad och samtidigt tillräckligt anpassningsbar för att fungera i många tider och sammanhang. Serien handlar om miljonären Bruce Wayne, vars föräldrar mördas av en rånare när han är barn. Den unge Bruce svär på sina föräldrars grav att hämnas föräldrarnas död. Efter många års hård mental och fysisk träning återvänder Bruce till sin hemstad Gotham City och maskerar sig till något som ska ingjuta skräck i de kriminella, en mänsklig läderlapp – Batman. Tidigt i sin karriär tar han en annan föräldralös pojke under sina vingar och gör honom till sin medhjälpare Robin. En TV-serie baserad på serien sändes 1966–1968 i USA, med Adam West som Batman och Burt Ward i rollen som Robin. De första avsnitten var straightforward och åtminstone delvis seriösa (även om de vände sig till en ung publik), men då det visade sig att publiken föredrog de mer genreparodiska och ”campa” inslagen så beslöt sig produktionsbolaget ABC snart att utnyttja det, och TV-serien utvecklades till en ren kalkonprodukt med medvetet taffliga actionscener och fåniga oneliners. Den bibehöll sin popularitet i endast två år, men gav under den perioden upphov till en veritabel Batmanhysteri i USA, den första omgången av s.k. ”Batmania”.

The Green Hornet började som ett radioprogram som ursprungligen sändes mellan 1936 och 1952. Huvudfigur var den maskerade brottsbekämparen Green Hornet (ung. Den Gröna Stekeln), i det civila tidningspublicisten Britt Reid, som tillsammans med sin asiatiske chaufför och sidekick Kato bekämpade brott på Detroits gator nattetid. Skapare till radioserien var George W. Trendle och Fran Striker, som även skapade The Lone Ranger (Ensamma Vargen/Svarta Masken). Green Hornet förekom senare i såväl pulplitteratur som i serietidningar. Sedan 2010 ges Green Hornet-serietidningar ut av amerikanska Dynamite Entertainment. 1966–67 ABC även en TV-serie av Green Hornet, där Van Williams spelade huvudrollen och en ung Bruce Lee spelade Kato. Lee ska enligt uppgift inte ha varit överdrivet förtjust i att spela ”den orientaliske medhjälparen”, men det gav honom åtminstone ett tillfälle att visa sina stridskonstfärdigheter för en amerikansk publik, något som nog bidrog till hans senare karriärskjuts som Hollywoods store martial arts-hjälte.

1967 kom producenterna på ABC på att det vore en god idé att låta Green Hornet och Kato besöka Gotham City och gästspela i ett dubbelavsnitt av Batman. Eftersom Green Hornet och Kato ofta låtsades att de var skurkar för att infiltrera kriminella gäng, ledde detta till en clash med de (på den tiden) mer scoutaktiga hjältarna Batman och Robin. Och här dök det upp ett dilemma – eftersom det var Batman och Robin som var huvudfigurerna i sin egen TV-serie måste de visa sig mer kompetenta än sina ”gäster”. Samtidigt som Batman numera spelade på infantila slagsmål medan Green Hornet trots allt uppvisade exempel på välregisserad (om än enkel) action. Bruce Lee tvingades att tona ner sina skickliga moves för att inte överglänsa sitt värdpar. En gräns fanns dock – då producenterna tyckte att Kato skulle förlora i kamp mot Robin sa Lee bestämt nej med argumentet att ingen i Amerika någonsin skulle tro på ett sådant utfall. Slagsmålet tilläts sluta oavgjort. Ett efterhandsrykte gör gällande att Burt Ward var livrädd för att Bruce Lee skulle skada honom på riktigt under inspelningen.

Här kan du se det sista av de två avsnitten med mötet mellan de fyra maskerade brottsbekämparna:

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: