1 kommentar

Serietekets årsbästa 2012: Lindas val

Bäst under 2012! Fram till nyår kommer Serietekets personal och medarbetare att lista favoriterna bland årets seriealbum. Först ut är Linda Gustafsson, bibliotekarie som jobbar på samtliga tre vuxenbibliotek i Kulturhuset (inklusive Serieteket, där hon bland annat hjälpt till med våra filmvisningar), en äkta populärkulturälskare med ett hjärta som bultar så där härligt extra för de tecknade serierna:

Jag listar nedan sju fina seriealbum jag läst under det gångna året. De är alla album jag tyckt mycket om, och samtliga finns i dagsläget (eller kommer inom kort att finnas) tillgängliga på Serieteket. /Linda

Tre helsvenska seriealbum

Graner

1. All I want for Christmas is planekonomi av Sara Granér (Galago)
Årets bästa satir i sprudlande färger. Sara Granér levererar kängor åt alla håll. Och jag flabbar mig fördärvad.
2. Elin under havet av Sofia Malmberg (Rabén & Sjögren)
Temat sexuella övergrepp avhandlas här vackert tecknat (det mörka ämnet till trots), om unga Elin som via Internet får kontakt med en vuxen man som har oärliga avsikter. Nominerades till det här årets Augustpris i kategorin barn- och ungdomsböcker.
3. Jordens medelpunkt av Anneli Furmark (Kartago förlag)
Den andra delen i vad som ska bli en trilogi (Första delen var Fiskarna i havet) med fokus på mänskliga relationer och naturen. En av årets bästa tecknade berättelser enligt mig på grund av de akvarellliknande bilderna vilka gör berättelsen om Axel, hans mamma och hennes pojkvän Toralfs resa till Island storslagen på det sättet.

Två till svenska översatta album

Ulli

1. Idag är sista dagen på resten av ditt liv av Ulli Lust (Kolik förlag)
En väldigt hård självbiografisk historia, men den berättas ändå med stråk av värme om när Ulli Lust som 17-åring tillsammans med en nyfunnen vän ger sig ut på en resa från Österrike till Italien. Vissa partier är onekligen svåra att läsa, men väl värda dem i slutänden.
2. The Walking Dead vol. 5: Anfall är bästa försvar av Robert Kirkman m.fl. (Apart förlag)
Ett utav de bättre albumen i Walking Dead-serien, enligt mig, som hängiven Walking Dead-läsare sedan några år. Guvernören visar sig från sin allra värsta sida, på det sätt som säkerligen bidrog till att han 2009 hamnade på plats 86 i IGN:s lista över Greatest Comic Book Villain of All Time.

Tre utländska album

DMZ

1. DMZ vol. 12: The Five Nations of New York av Brian Wood m.fl. (DC/Vertigo)
Brian Woods berättelse om USA:s andra inbördeskrig, avslutades i somras med det tolfte och sista seriealbumet. Jag köpte det i present åt mig själv som belöning för inlämnad masteruppsats och läste den andaktigt på tåget mellan Stockholm och Uppsala. Det har varit en lång resa skarpt genomsyrad av politik och våld och historien får här ett värdigt slut, enligt mig. Men nog är det trist att historien om Matty Ross, New York och DMZ är slut.
2. The Underwater Welder av Jeff Lemire (Top Shelf)
Jeff Lemire har blivit en ny favoritförfattare och tecknare hos mig. Jag fick upp ögonen för honom i och med att jag började läsa hans sweet Tooth under förra året, men har nu även börjat uppskatta då han jobbar med (drömsk) realism.
3. Saga vol. 1 av Brian K. Vaughan & Fiona Staples (Image Comics)
Brian K. Vaughan är även han en av mina favoriter i seriegenren. Saga har sagts vara en slags Romeo och julia i science-fiction-format. Och det stämmer ju., tycker jag. det ska bli spännande att följa Alana och Marko, båda desertörer och från motsatta sidor i en till synes ändlös konflikt.
 
Bonustyckande
Fina lösnummerbekanskaper jag stiftat under året är Terry Moores fina och mystiska berättelse Rachel Rising (Abstract Studios) och Brian Woods nya efter-katastrofen-miljöaktivism-politiska-serie The Massive (Dark Horse).

Rachel Rising rekommenderas att slå en blick på, om Rachel som plötsligt vaknar i en grunt grävd grav i skogen. Hon tar sig upp ur denna och inser snart att hon är död, men hon kan gå omkring och tala med sina vänner. hon är alltså inte ett spöke, utan hon är helt enkelt bara odöd. Inga zombievibbar, inga spökerier men så väldigt mystiskt. Vem har mördat henne och varför? Rachel Rising har hittills utkommit i 12 lösnummer och två samlingar.

The Massive rekommenderar jag även. Berättelsen fokuserar på ett gäng fartygsburna miljöaktivister, som efter det att världen har gått under. De befinner sig på sin trålare the Kapital och letar på världens alla hav efter sitt mystiskt försvunna systerskepp The Massive. Vad innebär det att vara en miljöaktivist när man misslyckats med det, när världen har gått under och fortsätter dö? Intressanta frågor enligt mig. Givetvis innehåller serien en del politik, pirater, rebeller och allehanda löst folk. The Massive har hittills utkommit i sju lösnummer.

Linda Gustafsson

En kommentar på “Serietekets årsbästa 2012: Lindas val

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: