Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 20: Junko gifts

Manga i dagens lucka. Junko Mizuno heter en japansk konstnär och serieskapare som mixar det gulliga med det groteska, det puttinuttiga med det psykedeliska. Söta flickor med stora ögon avbildas sida vid sida med skelett och ruttnande lik. Själv har hon liknat sina verk vid ”Powerpuff-Pinglorna på syra”.

Cinderalla

I början av 1990-talet gav Junko Mizuno ut ett par amatörfanzin (dojinshi) med (olovligt användande av) figurerna från Sailor Moon. 1996 släppte hon den egenutgivna tidningen Mina Animal DX, hennes första serietidning med egna figurer, vilken såldes i kuriosa- och modeaffären 6% Doki Doki. Då redaktörerna från tidningarna Popeye och H kom till butiken för att göra ett reportage upptäckte de tidningen och beställde serier av Mizuno till sina publikationer. Hennes första sålda serie publicerades i rockmagasinet H, och därefter blev det regelbunden publicering i Popeye, en av Japans bäst säljande tidningar. Den professionella publiceringen gjorde att allt fler upptäckte Mizunos säregna stil. Bland annat fick hon ett uppdrag av skivbolaget Avex Trax, som arbetade med att etablera technomusiken i Japan med projektet Pure Trance. Mizuno fick uppdraget att designa omslagen till tio CD-fodral i form av en tecknad serie. När serieavsnitten samlades i en volym tecknade Mizuno om alltihop för att de skulle passa för ett större format. Samlingsalbumet fick titeln Pure Trance och består av en bisarr science fiction-historia med drogtema. I serien återfinns också två teman som hon senare ofta har återvänt till; våldsamma kvinnor och äcklig mat.

Efter framgångarna med Pure Trance slog Mizuno in på ett område hon varit fascinerad av ända sedan barndomen; europeiska folksagor. Hennes manager hade tagit fram ett koncept till en ny bokserie tillsammans med en grafisk formgivare, och utifrån det skapade Junko tre seriealbum baserade på folksagorna Askungen och Hans och Greta, samt H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun. Givetvis moderniserade och stiliserade Junko sagorna på sitt eget vis; Askungen är en storbystad servitris och hennes prins en ruttnande zombie, Häxans pepparkakshus har blivit ett gigantiskt snabbköp och lilla sjöjungfrun driver en bordell på havets botten.

Utöver detta har hon gjort både långa album och kortare historier. Den kortare erotiska Momongo tecknade hon till manus av Norimizu Ameya. Albumtrilogin Fancy Gigolo Peru handlar om en liten söt molnpojke och dennes möten med diverse välsvarvade kvinnor. Boken Hell Babies samlar ett flertal av hennes fristående teckningar och illustrationer. East Press var den första västerländska utgivaren som publicerade Mizunos verk 1998. Sedan dess har även Last Gasp och Viz Communications gett ut några av hennes verk. 2009 publicerades en humoristisk Spindelmannen-historia av Mizuno – Welcome to the Spider Town – i tidningen Strange Tales nr 1.

Här följer två korta filmklipp, dels en intervju med Junko Mizuno, inspelad 2002. Dels en samling av några av hennes kortanimationer, publicerade i programet Japanorama på BBC:

Dessa böcker av Junko Mizuno finns just nu på Serieteket.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Större delen av texten är hämtad från Seriewikin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: