Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 19: Ja, det här är ett skämt!

Hugleikur Dagsson, Islands stolthet. Landets störste skämttecknare. Chockerande sjuk, urbota upprörande och kungligt kontroversiell.

Med böcker som Får man skratta åt det här? och Är det här ett skämt? på meritlistan har han definitivt markerat att hans humor inte är för alla. Men vågar du dra på smilbanden åt gulliga streckgubbar som ägnar sig åt brutala våldsdåd, barnmisshandel, massakrar, nekrofili, förnedring av samhällets utstötta och liknande, kan du se fram mot en riktig skrattfest i hans böcker. Ja, det är faktiskt roligare än det låter. Humorn är hård och långt borta från alla hämningar och tabun som existerar, men verklighetsbefriande absurd. Den driver med våra föreställningar snarare än att hänga ut de svaga och utsatta.

Två skämtteckningsböcker av Dagsson har hittills kommit ut på svenska. Båda två finns givetvis på Serieteket.

I Sverige har vi däremot inte sett mycket av Dagssons tecknade serier. Ett litet smakprov får ni här i en animerad version – en julmusikvideo med hans återkommande seriefigurer Kisi, Kata och Skúli och deras band Syndrome of a Down. Låttiteln Hátíðarþræll ska enligt uppgift betyda ”Helgslav”.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: