Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 18: Punk is not ded!

Persepolis är den iransk-franska serietecknaren Marjane Satrapis självbiografiska seriehistoria om hennes uppväxt i Iran. Med ett rakt och självutlämnande berättande skildrar Satrapi sin barndom i Teheran, minnena av Shahens fall från makten, sin rebelliska ungdom under islamisternas styre, en exilperiod i Österrike och de kulturkrockar hon upplevde när hon för en tid återvände till Iran. Hon berättar om hur hon egna dagen köper förbjudna västerländska punk- och hårdrockskassetter på svarta marknaden och hur hon andra dagar får veta hur grannar och vänner har förföljts och dödats på grund av oliktänkande. Alltihop kopplas till den historiska bakgrunden – shahregimen, det islamistiska övertagandet och kriget med Irak. Serien har hyllats för sin autencitet och sin förmåga att blanda personliga reflektioner med historiska utvikningar, förtryckets och våldets tragik med vardagens glädje och humor. I Sverige blev Persepolis utgiven i fyra album av Ordfront/Galago åren 2004–2005. En samlingsutgåva med alla fyra delarna kom 2006. Satrapi blev belönad med Seriefrämjandets Urhundenplakett för 2004 års bästa översatta seriealbum; Persepolis del 1.

Persepolis

En animerad långfilm har gjorts efter boken och hade världspremiär den 23:e maj 2007 under Cannes-festivalen i Frankrike. Satrapi har själv skrivit och regisserat filmen tillsammans med Vincent Paronnaud. Bland rösterna återfinns Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux och Simon Abkarian. (I den amerikanska dubbningen medverkar bl.a. Sean Penn, Iggy Pop och Gena Rowlands.) Filmen nominerades till Guldpalmen på Cannesfestivalen 2007, men blev istället vinnare av den näst största utmärkelsen, Juryn stora pris. Iranska myndigheter lämnade in en formell protest till franska ambassaden i Teheran mot premiären. Svensk förpremiär blev det på Stockholms Filmfestival 15 november 2007, samt i Serietekets och Ordfronts regi på biografen Zita i Stockholm den 19 november. Officiell premiär på svenska biografer skedde den 23 november 2007.

Serieteket har dessa verk av Satrapi för utlån.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Större delen av texten är hämtad från Seriewikin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: