Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 17: ”The female answer to Julius Caesar”?

Dagens lucka ägnas åt en äventyrsklassiker i serieform och en kalkonklassiker i filmform.

Jag skulle tro att de flesta svenskar mellan, säg, 25 och 70 år, väl känner till Modesty Blaise, den brittiska agentserien skapad av Peter O’Donnell och Jim Holdaway 1963. I Sverige har hon länge varit fixstjärnan i serietidningen Agent X9, där hon har huserat sedan 1971. Det första försöket att lansera serien för en svensk publik skedde dock redan i tidningen Bildjournalen 1965, där den gick under titeln Zita, hemlig agent i cirka ett år. Seriens handgångna hjältinna Modesty kommmer från en barndom i fattigdom, ungdomsgäng och avancerad kriminalitet. Lärdomarna från den kriminella tiden tillämpar hon idag med högre moral. Tillsammans med sin medhjälpare från förr, Willie Garvin, bekämpar hon numera brott och hot mot Storbritannien. Ofta blir hon tillfrågad av Sir Gerald Tarrant, veteranchef för en obestämd avdelning av brittiska underrättelseväsendet, om att lösa svåra fall som kräver ett visst kringgående av lagar och regler.

Modesty

Serien blev tidigt mycket populär i Storbritannien och andra delar av Europa, och 1966 gjordes den första filmatiseringen. Peter O’Donnell skrev ett manus, som skrevs om till oigenkännlighet av andra författare. Resultatet blev en vansinnig kalkonrulle som får Jane Fondas Barbarella att framstå som en stålhård thriller i jämförelse. Taffliga actionscener, bitvis obegriplig handling, billiga psykedeliska effekter, Modesty själv byter hårfärg flera gånger, allt toppat av ett flertal musikalnummer. Italienska Monica Vitti (känd framför allt för sina roller i Michelangelo Antonionis filmer, såsom L’Avventura och La Notte) spelade huvudrollen som Modesty, medan Willie Garvin gestaltades av Terrence Stamp (som gjort fina roller både före och efter, bland annat som General Dru-Zod i Superman-filmerna, transan Bernadette i Priscilla, öknens drottning, och thugveteranen Wilson i Steven Soderberghs utsökta The Limey).

Filmen är sevärd endast som kuriosum och för sitt kalkonvärde. Men trailern är faktiskt inte så illa. Bäst är nog speakerrösten som skanderar ”Modesty Blaise – the female answer to Julius Caesar, Genghis Khan, and those others who burned cities to save civilization!”

Senare filmatiseringar har bland annat gjorts 1982 (ett pilotavsnitt till en amerikansk TV-serie) och 2002 (en lågbudgetfilm regisserad av Scott Spiegel). Modestyfantasten Quention Tarantino har länge haft planer på att regissera en Modesty-film, och regisserad av Quentin Tarantino, och självaste Neil Gaiman har faktiskt skrivit ett manustreatment till en sådan produktion, men än så länge har ingenting blivit av detta.
 
 
Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: