Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 16: Kvinna utan pupiller

I dagens lucka hittar vi även dagens gäst på Serieteket. I mer än tio år har tecknaren Nina Hemmingsson etsat sig in i den svenska folksjälen med sina serier och enrutingar. De första alstren publicerades i tidningar som feministtidskriften Bang, alternativserietidningen Galago och Uppsalas studenttidning Ergo. Därefter har hon fått en fast avdelning i Aftonbladet och gjort gästspel i ett flertal andra publikationer, bl.a. serietidningen Pondus och den franska tidningen Courier International. Albumdebuten skedde med Hjälp! 2004, ett ”tandem-album” som gjordes tillsammans med Sara Olausson. 2006 kom uppföljaren Jag är din flickvän nu och därefter har utgåvorna kommit i en strid ström. Bara i år släpptes hennes seriesamling Det är svårt att vara Elvis i Uppsala OCH poesidebuten Det var jag som kom hem till dig.

Nina Hemmingsson

Nina Hemmingsson arbetar som serieskapare, skämttecknare, illustratör och mer ”traditionell” konstnär. Men det är hennes serier och enrutingar som rönt störst uppmärksamhet. ”Enrutingar” är hennes egen term för de enbildsteckningar hon gör i samma stil som serierna. Många av dem skulle kunna gå under beteckningen ”skämtteckningar”, men har ofta även ett seriöst innehåll.

Hennes serier och enrutingar har har visats på konstmuseum, tolkats på teaterscen och tejpats upp på kylskåp. Här mixas galenskaper med poetiskt allvar, vass satir med självbiografi. Normer och stereotyper (inte minst könsroller) dissekeras, vänds och vrids till stor humor. Rollfigurerna, män såväl som kvinnor, är inte sällan groteska och knubbiga. Huvudperson är ofta en namnlös misantropisk kvinna utan pupiller, som saknar alla former av hämningar. Ställföreträdande för konstnären själv?

Här ett reportage om Nina producerat av programmet Medieteknik på Södertörns Högskola 2009:

Idag klockan 14.00 gästar Nina Hemmingsson Kulturhuset för ett samtal med författaren Ida Säll. Bokförsäljning och signering på plats.

Dessa böcker av Nina Hemmingsson finns inne på Serieteket.
 

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: