Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 15: Who watches the Saturday morning cartoons?

Då Alan Moores och Dave Gibbons superhjälteepos Watchmen först gavs ut av DC Comics 1986–1987 var det en milstolpe i åtminstone den mainstreamorienterade serievärlden. Här kom plötsligt en intelligent, vuxenorienterad, välberättad och välgestaltad historia, en semirealistisk skildring av vad som skulle ha hänt med samhället ”om superhjältar fanns på riktigt”. Trikåklädda män och kvinnor med goda intentioner, men med psykopatiska, empatiska och psykosexuella störningar bakom maskerna. Watchmen startade en trend av dekonstruering av hela superhjältemytologin som genren ännu inte har hämtat sig från.

Redan från början diskuterades möjligheterna att göra film av serien, eller rentav en TV-serie. Manusförfattare som Sam Hamm och regissörer som Terry Gilliam var inkopplade på ett tidigt stadium, men planerna föll i stöpet om och om igen. Kanske på grund av svårigheten i att gestalta en så hyperstrukturerad historia på ett annat sätt, delvis nog för att filmtekniken på 80-talet inte var redo för att skildra superhjältar som den omnipotente Doktor Manhattan. Inte förrän 2009 realiserades filmplanerna då regissören Zack Snyders tolkning nådde biograferna. Vid det laget hade författaren Alan Moore dock sedan länge brutit med DC Comics och Warner Bros. Moores besvikelser över filmer som From Hell, V for Vendetta och Constantine (samtliga baserade på hans kreationer) har fått honom att uttrycka sin avsky mot att se sina serier tolkade på filmduken och avsäga sig samtliga royalties från samtliga filmer baserade på hans verk.

Saturday_Morning_Watchmen

Även om man tycker att filmversionerna av Moores serier är lama och urvattnade jämfört med originalen, så nog kunde det vara värre. Strax innan Snyders film hade premiär dök det här klippet upp på Newgrounds och YouTube med deklarationen att det var en animerad TV-version av Watchmen, omgjord till en typisk ”Saturday Moorning Cartoon” för barn, vilken varit försvunnen och bortglömd men räddats från en gammal VHS-kopia.

Givetvis var detta bara ett skämt. Filmen är skapad av amatöranimatören Harry Partridge som en ren parodi. Men det välgjorda hantverket gjorde att många tog varudeklarationen på allvar.

Träffsäker satir är den definitivt. Vilket alla som har läst Watchmen i sin helhet (eller för den delen konsumerat mycket tecknad barn-TV från 80-talet) kan vittna om.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: