Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 13: Till sängs med John och Yoko

Så här på Luciadagen fördjupar vi oss i en annan eldfängd gestalt som uppvaktade människor på sängkanten. En serietecknare som fick John Lennon att explodera i televiserad vrede.

Alfred Gerald Caplin, mer känd under pseudonymen Al Capp (1909–1979) skapade dagsstrippen Li’l Abner (Knallhatten) 1934. Serien om den urstarke hillbillyn med gott hjärta och trögt intellekt vann gunst hos miljontals människor världen över. Äventyr och varm humor fanns alltid i centrum, men inramades av en ofta hård satir riktad mot etablissemanget. Feta kapitalister, korrupta politiker, moralväktare och censurivrare fick alla sin släng av sleven. Den satiriska crazyhumorn blev älskad av den unga generationen och inspirerade flera av skaparna till den senare etablerade humortidningen MAD Magazine. Självaste John Steinbeck föreslog (skämtsamt) att Capp borde få Nobelpriset i litteratur för sitt livsverk.

Knallhatten

I takt med att tiderna förändrades kom Al Capps förhållande till ungdomen att göra detsamma. I slutet av 1960-talet hade hippies blivit hans nya favoritmåltavla. Ett elakt nidporträtt av en illaluktande protestsångerska (Joanie Phonie, uppenbarligen en referens till sångerskan Joan Baez) ledde till en hel del kritik. Han replikerade: ”Jag söker efter dårskapen överallt. I många år fann jag den hos den extrema högern, nu finner jag den på vänstersidan.” Var man än befinner sig på skalan höger–vänster, och vad man än må tycka om hippierörelsen, så kan man konstatera att Al Capp inte längre låg i synk med den samtida ungdomskulturen.

1969, under Vietnamkriget, organiserade John Lennon och Yoko Ono två så kallade ”bed-ins” i Amsterdam och Montreal, där de protesterade mot kriget genom att demonstrera liggande till sängs. Till Montreal bjöd de in åtskilliga celebriteter, bland andra LSD-psykologen Timothy Leary, discjockeyn Murray Kaufman, komikerna Tom Smothers och Dick Gregory – och Al Capp! Medan de flesta gäster nöjde sig med att betrakta John och Yoko eller föra artiga samtal med dem, klampade Capp in och introducerade sig med orden ”I’m the dreadful Neanderthal fascist. How do you do?”. Därefter följer en aggressiv, men bitvis imponerande välformulerad svada om meningslösheten i parets aktioner, om deras publicitetshunger och brist på respekt för demokratin. Han kommenterade också omslaget till deras album Two Virgins, där de båda poserar nakna på omslaget: ”I think that everybody owes it to the world to prove they have pubic hair. You’ve done it, and I tell you that I applaud you for it.”

Lennon själv var en temperamentsfull man, och pacifistisk inramning till trots är det uppenbart att han kokar av ilska. På YouTube kan man hitta följande utdrag:

Samtliga sänggäster i Montreal var därefter med och körade på fredssången Give Peace a Chance, inspelad i hotellrummet. Samtliga gäster utom Al Capp.

Vill du se hela Yoko Onos film om Montrealdemonstrationen så finns även den upplagd här.

Dessa Knallhatten- och Al Capp-böcker finns just nu inne på Serieteket. De innehåller framför allt hans tidigare alster och är väl värda att läsa.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: