Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 12: Daywiana

Värmlands stolthet David ”Dayw” Liljemark gjorde sig känd som både en av de mer säregna och en av de mer produktiva seriefanzinutgivarna i slutet av 80-talet och början av 90-talet, en verksamhet som han var aktiv med i över tio år med titlar som De Inödlas Tidning, Fizzo, Kadaver, Gylf, Orgoböld och Den hemskes latrintunna. Publiceringar i diverse svenska serietidningar ledde så småningom till albumdebuten Inte ett rätt 1996. Sedan dess har det blivit ytterligare åtta seriealbum och en mängd publiceringar i antologier, dagspress, politisk press, Pixi-böcker och serietidningar från Galago till Bamse. Dessutom en hyllad dokumentärfilm och i år även två prosaböcker; Orkestern utgiven på Nilleditions, och den värmländska novellsamlingen Dä ha satt säj på hôvve, utgiven av Heidruns förlag.

Under gymnasietiden tecknade Dayw strippserien Mikal, publicerad en gång i veckan i Karlstads-Tidningen från januari 1990 till januari 1991. De femtio stripparna återtrycktes senare i två fanzin, Vansinne nr 8/9 och Fizzo nr 9/10. Fler serier gjordes med figuren åren närmast därefter och publicerades bland annat i Pyton och MegaPyton. En tecknad kortfilmsversion gjordes under samma period på Sundstagymnasiet. I fjol fördes filmen över från Super8 till digitalt format, och kompletterades med en nyinspelning av den ursprungliga signaturmelodin.

Nu kan alla ta del av detta pionjärverk som på sin tid aviserades som ”En skakande dokumentär!!!”

David Liljemark medverkar just nu med en miniutställning i Serieteket för att fira 25-årsjubiléet av hans´(och kollegan Ulf Johanssons) första fanzin, De Inödlas Tidning. De Inödlas Utställning syns i Serieteket 12 december–24 januari. Vernissage i all enkelhet ikväll klockan 17–18.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Mikal

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: