1 kommentar

Serietekets julkalender lucka 11: Politisk soppa

Mafalda hette en argentinsk humoristisk dagspresserie tecknad av Joaquín Salvador Lavado (signaturen Quino) åren 1964–1973. Serien handlar om en flicka i fem–tioårsåldern med stora funderingar om tillståndet i världen. Mafalda är intresserad av vad som rapporteras i nyhetsmedia och bekymrar sig ständigt för mänsklighetens tillstånd. Hennes föräldrar blir ofta svaret skyldiga då hon istället för att ägna sig åt normala barnaktiviteter kommer med komplexa frågor om världspolitiken.

Daniel Mallo producerade 260 korta animerade Mafalda-filmer á 90 sekunder för argentinsk television från 1972. Dessa redigerades om till en långfilm av Carlos Márquez som hade premiär 3 december 1982.

Ett lite udda karaktärsdrag hos Mafalda är att hon avskyr soppa i alla dess former, något som tas fasta på i nedan animerade sekvens.

Serien nådde stor popularitet även i andra sydamerikanska länder, samt i Europa, Quebec och delar av Asien. I Sverige debuterade den i tidningen Aktuellt i politiken lanserad av dåvarande chefredaktören Enn Kokk. Därefter hamnade den bland annat i Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet och i en egen bokserie utgiven av förlaget Nordan 1982–83.

Den 23 oktober 2009 återvände Mafalda efter 33 års frånvaro för ett framträdande i den italienska tidningen La Repubblica för att kritisera kvinnoofientliga uttalanden av Italiens premiärminister Silvio Berlusconi.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Mafalda

Annonser

One comment on “Serietekets julkalender lucka 11: Politisk soppa

  1. Om min komvuxspanska inte är helt åt pepparn så säger hon någonting ung. ”Om vi älskar varandra och ger varandra kärlek, varför vill du riskera det med den här måltiden?”

    Med reservation för grava missförstånd…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: