2 kommentarer

Serietekets julkalender lucka 10: Acke och Sopprot poppar loss!

Många känner nog igen flera av de bubbelgumsdoftande poplåtar som framfördes av sextiotalsbandet The Archies. Färre är det antagligen som känner till att det bakom bandnamnet döljer sig ett gäng populära seriefigurer.

Archies

Acke är än idag en populär tonårsserie i USA, men skapades redan 1941 av Vic Bloom och Bob Montana för tidningen Pep Comics. Under 50- och 60-talen moderniserade tecknaren Dan DeCarlo figuren och skapade den look som ännu är huvudsaklig inspiration för dagens Acke-tecknare. Den evige sjuttonåringen Acke Andersson (Archie Andrews i original) har sedan dess vandrat oärrad genom decennierna och endast fått lätta ansiktslyftningar på vägen. Fräknarna är fortfarande intakta. Störst (och mest synkad med sin samtid?) var han troligen i slutet av 1960-talet, då han inte enbart figurerade i ett flertal serietidningar, utan även hade sin egen animerade TV-serie (The Archie Show)… och låg etta på amerikanska hitlistan!

Ackes eget popband The Archies dök först upp i TV-serien 1968, men figurerade snart även i serietidningsversionen. Sättningen bestod ursprungligen av Acke själv på sång och gitarr, Sopprot (Jughead) på trummor och Ragge (Reggie) på bas. Senare fick gruppen kvinnligt tillskott med Betty på tamburin och Veronica på keyboard. I vissa avsnitt agerade Sopprots hund Hot Dog kapellmästare.

Inslaget i serien blev populärt och inom kort äntrade bandet den fysiska världen. Första singeln som spelades in var Bang-Shang-a-Lang (1968), men det fiktiva bandets största hit var Sugar, Sugar som var försäljningsetta i fyra veckor 1969, sålde i mer än sex miljoner exemplar, fick en guldskiva och därmed blev en av de största låtarna överhuvudtaget i det sena 60-talets ”tuggummipop”-genre. Jeff Barry, Andy Kim och Neil Goldberg skrev de flesta av bandets låtar. Ron Dante stod för bandets manliga röster och Toni Wine för den kvinnliga körsången.

Den officiella videon till Sugar, Sugar ser du här.

Notera Sabrina tonårshäxan (känd från 90-tals-TV-serien med samma titel) i en gästroll.

Här kan du läsa mer om serien Acke.

Serieteket har för närvarande inga Acke-böcker. Men en mörk, hårdkokt och fantastiskt välgjord pastisch finns på vår deckarhylla.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

2 comments on “Serietekets julkalender lucka 10: Acke och Sopprot poppar loss!

  1. Ingen Archie på Serieteket? Får jag rekommendera att ni så fort tillfälle ges köper in samlingarna med den kritikerrosade Life With Archie så fort tillfälle ges? Lite ”vuxnare” innehåll än de vanliga tidningarna (skildrar två alternativa framtider där Archie gift sig med Betty respektive Veronica) och rejält med konflikter och förvecklingar i bästa tvålopera-stil. Johan Wanloo skall tydligen gilla den!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: