Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 9: Julstämning

Vi firar andra advent med en animerad julklassiker. Anders F. Rönnbloms sång Det är inte snön som faller gavs ursprungligen ut på tidskriften Schlagers (rocktidningen som sedermera blev herrtidningen Slitz) julsingel 1980. Fyra år senare gjorde animatören Lennart Gustafsson en tecknad musikvideo till låten som visades på Sveriges Television till jul. (Detta var året före A-has tecknade Take On Me-video, skall tilläggas.) Videon fick titeln Julfilmen.

Det råder inga tvivel om att det här är Anders F. Rönnbloms mest kända låt (och undra på det med textrader som ”Vi öppnar dörren till en pissoar / och där står självaste tomtefar / med lång näsa och en stråle som glittrar /
han drar av sej skägget, det ser ut som han fnittrar”
eller ”Någon presenterar den nya modernismen / fast tomtefar skyller på ka-kapitalismen”), men hans musikerkarriär startade faktiskt redan 1966 och pågår än idag. Han har haft fler mindre hittar än denna, även om det stora folkliga genombrottet aldrig riktigt har kommit.
Läs mer om Anders F. Rönnblom

Lennart Gustafsson är inte heller enbart synonym med julblasfemi utan är känd för sina många animerade filmer för barn, såsom kortfilmerna Flugsoppan, Binke kan inte flyga och Hemma hos Bulten, samt långfilmen Råttis.
Läs mer om Lennart Gustafsson

Den som är intresserad av att äga en bättre kopia av filmen rekommenderas att införskaffa DVD:n Livet från den mörka sidan: animerade filmer för orädda vuxna från 2004 där den och andra svenska animationer av Lennart Gustafsson och andra ingår. (På den finns för övrigt även filmen Dagen bräcks, baserad på ett manus av Joakim Pirinen.)

Julfilmen

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: