Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 8: Se på vår fina Granér

Lundadottern Sara Granér har på några få futtiga år seglat upp till positionen som en av Sveriges mest lästa skämt- och serietecknare. Med sina färgglada groteska oneliner-levererande djurfigurer exponerade i tidningar som Galago, Dagens Nyheter, Etc. och Ordfront Magasin, har hon blivit kanske den mest kända företrädaren för Seriesveriges politiska provokatörer (dock med självklar konkurrens från vår gäst i lucka 4). De egna böckerna Det är bara lite AIDS, Med vänlig hälsning och årets All I Want for Christmas Is Planekonomi har sålt stort och är ständigt utlånade från biblioteken.

Graner

Malmösonen Henrik Möller är å sin sida den okrönte kungen av det alternativa Filmsverige. Själv har han beskrivit sig som en filmskapare som gärna skulle göra högbudgetfilmer, men som på grund av att han vill omsätta sina idéer i praktiken omedelbart och inte orkar invänta finansiering har valt nollbudgetvägen istället. Resultatet har blivit en imponerande lång filmografi med titlar som Det hemskaste, Mitt liv, Ångesthunden, Bajsätarna, Mysigt på Möllan, Malmös Finaste och oräkneliga fler. Han medverkar även som skribent i kulturtidskriften Det grymma svärdet.

Vad händer när två konstnärliga särlingar, en färgsprakande skämttecknare och en orubblig nollbudgetfilmare, slår sig ihop?

En nästan-animation, förstås!

Galagos webbplats kan du läsa mer om Sara Granér.
Fler av Henrik Möllers filmer kan du se här.

Dessa böcker av Sara Granér finns på Serieteket (när de inte är utlånade).

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: