Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 6: Han rör ju på sig!

Det stormade kring Tintin i år och inte minst i vårt Kulturhus. På Serieteket har vi under den kortvariga stormperioden varit tydliga med att vi gillar Tintin – inte för att det inte skulle finnas problem med både människosyn och konstnärlig kvalitet i de tidiga albumen. Inte för att vi inte ska ifrågasätta gamla nattståndna stereotyper och världsbilder. Inte för att Tintin inte har ett kolonialistiskt bagage att dras med. Utan för att Tintin är så mycket mer än så – i sina bästa stunder ett hisnande äventyr med höga konstnärliga kvaliteter och ett humanitärt budskap. Dagens kalenderlucka är en hommage till en av världshistoriens bästa och mest betydelsefulla serier.

Krabban med guldklorna

1947 producerades en filmversionen av Tintin-albumet Krabban med guldklorna från 1941. Detta var den allra första långfilmen med Tintin, enligt vissa uppgifter även Belgiens första animerade långfilm. Animationen var inte tecknad, utan en dockfilm gjord med traditionell ”stop motion”-teknik. För regin stod Claude Misonne. Filmen blev 60 minuter lång, vilket krävde ett oerhört arbete med dåtida teknik. Ändå visades den endast vid två tillfällen på bio. Först 2008 kom den ut på DVD i Frankrike.

Fascinerande (och ovanligt) är att filmen nästan ruta för ruta följer handlingen i seriealbumet. Om filmen tjänade på detta kan diskuteras – man ska inte sticka under stol med att den till stora delar är klumpigt och naivt berättad, med en dramaturgi anpassad för boksidan och inte till filmduken. Samtidigt har den en underbar tidstypisk charm. (Och slår ärligt talat Steven Spielbergs Tintintravesti med hästlängder enligt mig.)

Här kan du se de första elva minuterna av filmen.

Dessa Tintinböcker finns just nu inne på Serieteket.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: