Lämna en kommentar

Serietekets julkalender lucka 5: The Swedish Invasion

I början av 1960-talet var stenåldern det nya på TV. Hanna-Barberas animerade (och kvällssända) sitcom Familjen Flinta (The Flintstones i original) hade tagit USA med storm sedan premiäravsnittet i september 1960. Miljontals tittare följde eskapaderna kring ”the modern stone age family”; stenåldersparet Fred och Wilma Flinta, grannarna Barney och Betty Granit och den domesticerade dinosaurien Dino. Året därpå importerades TV-serien till Sverige. Under en tid då vi hade en enda statsägd kanal blev programmet en nationell angelägenhet för stora som små.

Familjen Flinta fanns även som serie.

Familjen Flinta fanns även som serie.

Samma år som Flinta kom till Sverige sjöng ordvrängaren och swedrockpionjären Owe Thörnqvist in singeln Wilma eller Nya stenåldersvalsen med följande rader:
Vi hade kåk i Fredhäll
Vi hade frid i vårt käll
Vi hade kaffe med doppa och radio med Thore Skogman
Sen fick vi television
Då blev det annan fason
Nu är vår tillvaro fylld av en jublande….
Yabba-dabba-dabba-doo
Aj-aj-aj Wilma, här kommer Wilma
Yabba-dabba, hon har ändrat på perspektivet
Och möblemanget i själva livet
Wilma, här kommer Wilma
Yabba-dabba, håll för örona och ge hals
Uti en stenåldersvals

Då Hanna-Barbera fick höra talas om musikstycket hotade de med stämning för varumärkesintrång. Framför allt var det användandet av Fred Flintas distinktiva trademarkutrop ”Yabba-dabba-doo” som störde. Men i kontakten med bolaget lyckades svenskarna övertyga dem om att Wilma var ett vanligt flicknamn i Sverige, och ”Yabba-dabba-doo” ett traditionellt svenskt stridsrop. Efter samförstånd köpte Hanna-Barbera istället rättigheterna till musiken och använde den i Flinta-avsnittet Swedish Visitors 1963. De svenska släktingarna Ingmar, Ole och Sven kommer och hälsar på i stenköpingen Bedrock och komponerar en sång till Fred Flintas ära.

Kanske en av de mer udda kulturkrockarna i TV-historien?

Totalt producerades sex säsonger och 166 avsnitt av The Flintstones. Den har följts upp av ytterligare sju TV-serier, femton animerade TV-filmer, två spelfilmer och två kortfilmer.

Mer om The Flintstones
Mer om Owe Thörnqvist

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: