3 kommentarer

Serietekets julkalender lucka 3: Ett drömspel!

Amerikanen Winsor McCay (1869–1934) beskrivs ofta både som en av seriekonstens pionjärer och ett av dess stora genier. Under det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet flöt mängder av märkliga figurer ut ur hans penna, nydanande serier med bisarra teman och titlar såsom Tales of the Jungle Imps, Little Sammy Sneeze, Dream of the Rarebit Fiend, Hungry Henrietta och A Pilgrim’s Progress.

Nemo

Hans mest kända verk torde dock vara Little Nemo in Slumberland, som debuterade oktober 1905 i dagstidningen New York Herald. Här får vi möta lille Nemo som ligger i sin säng och drömmer om fantastiska äventyr i den surrealistiska drömvärlden Slumberland (Drömrike på svenska). Sista rutan i varje avsnitt visar hur Nemo vaknar efter att ha ramlat ur sängen efter en mardrömslik cliffhanger. Vid sin sida hade Nemo ett färgstarkt galleri av bifigurer; den cigarrökande clownfiguren Flip, den bastkjolsprydde ”Imp”, Kung Morpheus, the Candy Kid och många fler.

McCay var även en av pionjärerna inom animationskonsten med klassiska filmer som Gertie the Dinosaur på meritlistan. Han skapade visserligen inte den första tecknade filmen baserad på en serie (det epitetet bör tillfalla Knoll och Tott-filmen The Katzenjammer Kids Go to School från 1898), men tidig var han. Den första Little Nemo-filmen från 1911 kan du se nedan. Så mycket handling återfinns inte i filmversionen, men i gengäld får vi en inramning med en fryntligt manlig groggtillställning mellan konstnärskollegor, samt en oerhört vacker handkolorering.

Serietekets bestånd av Winsor McCay-böcker hittar du här.

BONUSLUCKA: 1989 travesterades McCays animationsstil i musikvideon till Tom Pettys Runnin’ Down a Dream, med Petty själv i rollen som Nemo.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

3 comments on “Serietekets julkalender lucka 3: Ett drömspel!

  1. […] på en skärm eller duk. Första ”teckningskonserten” 2005 tillägnades serielegenden Winsor McCay med anledning av hans skapelse Little Nemo då fyllde 100 […]

  2. […] på en skärm eller duk. Första ”teckningskonserten” 2005 tillägnades serielegenden Winsor McCay med anledning av hans skapelse Little Nemo då fyllde 100 […]

  3. […] filmfiguren. Inspirerad av de tidiga animatörerna (däribland Winsor McCay, som förekommit i tidigare kalenderluckor) blev Bergdahl 1912 en av pionjärerna inom svensk animation. Första filmen hette Trolldrycken […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: