1 kommentar

Serietekets julkalender lucka 2: Stjärnornas krig

Lek- och tävlingsprogram är ett känt fenomen även här i Sverige, men ett lekprogram med enbart serietecknare bland de tävlande? Bara i föregångslandet Frankrike, gott folk.

TV-serien Tac au Tac uppfanns av Jean Frapat och sändes åren 1969–1975. Konceptet var enkelt och upplägget tämligen spartanskt, med ett gäng serietecknare som möttes i olika typer av teckningsdueller, exempelvis parallell gestaltning av ett givet ämne eller en gemensam teckning där man visuellt försöker ”lägga krokben” för varandra. Programmet blev mycket populärt och undra på det i ett så serieintresserat land som Frankrike – vissa av programmen är rent häpnadsväckande stjärnspäckade. Gräddan av dåtidens fransk-belgiska serieskapare deltog, däribland Jean Giraud, Claire Bretécher, Marcel Gotlib och Philippe Druillet, ibland även utländska storheter som Hugo Pratt, John Buscema och Burne Hogarth. Nedanstående klipp från 1971 är väl närmast en våt dröm för alla oss som växte upp med europeiska albumserier; Andre Franquin (Spirou, Gaston), Morris (Lucky Luke), Peyo (Smurferna, Johan & Pellevin) och Roba (Spirou, Bullen) på ett och samma papper. Och resultatet är inget att klaga på.

Serietekets julkalender 2012 serverar filmer och filmklipp, kuriositeter, roligheter och dumheter från seriernas, teckningskonstens och animationens mångfasetterade värld. En lucka varje dag fram till julafton.

Upphovsrätt: Serieteket äger inte de filmklipp som visas här utan tillhandahåller enbart länkar till YouTube och liknande filmsidor. Vi har länkat till klipp som vi tror A: är upplagda av upphovsrättsinnehavare, eller B: finns på webben med upphovsrättsinnehavarens överseende, s.k. ”fair use”. Om du är rättighetsinnehavare av ett klipp som vi lagt upp men inte vill att det ska synas på webben, kontakta oss så tar vi bort länken!

Annonser

One comment on “Serietekets julkalender lucka 2: Stjärnornas krig

  1. Underbart program, underbara talanger!
    Jag skulle LÄTT se ett motsvarande program på svensk TV med ett par av de duktiga svenska serieskaparna idag!

    Serieteket: Ny uppgift: Lobba för detta i svensk TV! Eller ännu hellre: bjud in till en live-battling hos er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: