Lämna en kommentar

Nytt på hyllan: Wednesday Comics

Så stor att den får bo i foliantsektionen av Klassikerhyllan: Wednesday Comics.

2009 kläckte redaktören Mark Chiarello på DC den briljanta idén att återuppliva söndagsseriesidorna på nytt sätt. Då alla precis börjat få den där digitala glimten i ögat föreslog han att man skulle publicera en antologi uppdelad på 14 nummer i det gamla jättelika dagstidningsformatet. En gång i veckan kom tidningarna ut med start i juli. Satsningen slog stort. Och det är lätt att förstå när man läser serierna. Här hittar vi Brian Azzarello och Eduardo Risso som levererar en Batman på sitt mest hårdkokta humör. Dave Gibbons och Ryan Sook lyckas kanalisera Hal Foster i sitt oerhört fina återskapande av Kamandi The Last Boy On Earth som en sublim hyllning till Prince Valiant. Ola Hellstens favoriter Metal Men dyker upp i ett såväl knasigt som sorgligt äventyr signerat Dan Didio, José Luis Garcia-Lopéz och Kevin Nowlan. The Demon talar på blankvers och tampas med Catwoman i en tidsresarhistoria skriven av Walter Simonson och tecknat av Brian Stelfreeze. Och detta är bara ett par av namnen ur den digra och aptitretande innehållsförteckningen.

2010 samlades serierna i en bok som inte är riktigt lika stor i formatet som originalen, men nära nog. Långt om länge har vi nu fått ut den i våra hyllor. Den massiva volymen får inte enkelt plats i påsar eller väskor så det blir läsning på plats som gäller. Och de korta historierna passar utmärkt om du vill fly solen/regnet/värmen/kylan ett tag. Välkomna in i biblioteket!  

Chiarello har för övrigt även det fantastiska Elseworldsalbumet Batman/Houdini: The Devil’s Workshop på sin digra meritlista, men det är en annan historia.

/Anders L.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: