1 kommentar

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2012: Julien Neel

SERIETEKET PRESENTERAR ÅRETS FESTIVALGÄSTER

Den tecknade serien Lou! har tagit inte bara Frankrike med storm utan är nu läst och älskad av barn i hela Europa. Seriens skapare, fransmannen Julien Neel, är  en av Stockholms internationella seriefestivals huvudgäster och kommer att delta i både seminarier och möta unga läsare på ungdomsbiblioteket TioTretton i Kulthurhuset.

Lou! av Julien Neel

Lou! av Julien Neel

Julien Neel är född 1976 i Paris. Innan han började teckna arbetade han bland annat som musiker. Under en period bodde han i London där han ritade egna tolkningar av Snurre Sprätt och andra tecknade figurer. Så småningom flyttade han vidare till Aix-en-Provence där han fortfarande är bosatt, och ägnade i början sin tid till att teckna och studera s.k. ”santos”, små lokalt tillverkade figuriner.

På uppdrag från den kända serietidningen Tchô börja Julien teckna ungdomsserien Lou! Detta ledde till att han fick Prix Jeunesse des 9–12 ans på den internationella seriefestivalen i Angoulême 2005. Därefter har han ägnat sig på heltid åt sin serieskapelse och fortsätter än idag att publicera sin unga hjältinnas äventyr. Andra serier han har arbetat med inkluderar Chaque Chose och Le Viandier de Polpette, den senare tillsammans med Olivier Milhaud.

Julien Neel

Julien Neel

I Sverige har hittills fem böcker i Lou!-serien getts ut på svenska av Wibom Books. Den har även varit ett stående inslag i Kamratposten sedan 2010, och en animerad version har gått i SVT:s Barnkanalen sedan samma år. Serien fick första pris av Barnens bokjury i kategorin tecknade serier 2010. Sverige är det land, förutom Frankrike, där Lou sålt mest.

Vad gör man om killen man gillar visar sig vara en riktig näspetare? Hur får man ihop sin TV-spelstokiga mamma med den nya grannen? Saknar man en pappa man aldrig träffat? I Lous värld finns en TV-spelstokig och författande mamma, en katt som flyttat in, en påfrestande mormor och Tristan, Mina och Richard. Alla dessa och många fler lär man känna i de hittills utkomna fem böckerna om Lou. Lou och bästa vännen Mina lämnar tillsammans barbiedockornas magi för att upptäcka allt som hör tonåren till. Allt berättar Lou om i sina dagböcker.

Julien Neel samtalar med bibliotekarien Henrik Bylund i Kulturhusets Studio 3, lördagen den 28 april klockan 12. 00. Signering kommer att arrangeras i anslutning till detta.
Han gör även två besök på ungdomsbiblioteket TioTretton, den 27 april klockan 16.00–17.30, samt den 28 april 14.00–15.30. Till dessa två möten krävs föranmälan vilka kan göras på TioTrettons webbplats.

Julien Neels officiella blogg

Presenteras i samarbete med Wibom Books samt l’Institut Français de Suède.
Presskontakt: info@wibombooks.se

En kommentar på “Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2012: Julien Neel

  1. […] tillsammans med Julien Neel och Posy Simmonds på Bistro Barbro. Den 26-29 april går nämligen Stockholms internationella seriefestival av stapeln och då är dessa två […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: