Lämna en kommentar

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2012: Bromander och Simon G

SERIETEKET PRESENTERAR GÄSTERNA PÅ STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL

Angeläget och svårt – Henrik Bromander och Simon Gärdenfors

En försmak för svåra ämnen och en utmejslat grafisk stil förenar serietecknarna Henrik Bromander och Simon Gärdenfors. Men där Bromander använder sig av fiktionen som ett lackmuspapper för att ta reda på vart Sverige är på väg idag använder sig Gärdenfors av sitt eget liv som material för sina berättelser.  

Smålands mörker av Henrik Bromander

I Smålands mörker återvänder Henrik Bromander till sina småländska rötter för att i en 600-sidig serieroman skildra en ung mans resa från barndom till vuxenliv. Däremellan finns kärlek, vänskap, svek, våld och fängelsevistelser.

Död kompis av Simon Gärdenfors

Död kompis är en stark skildring av döden och vänskapen, berättad med en sällsynt grafisk och känslomässig lyster. Utan någon sentimentalitet får vi följa Gärdenfors när en av hans bästa vänner går bort alldeles för tidigt. Livet går vidare, men hur?

Henrik Bromander (född 1982) albumdebuterade 2005 med Hur vi ser på varandra. 2007 kom uppföljaren Tidigt på morgonen, och 2009 samlingen Allt jag rör vid försvinner med serienoveller skrivna av Bromander och illustrerade av ett flertal svenska serietecknare. Smålands mörker är hans första serie i romanformat.

Simon Gärdenfors (född 1978) är musiker och rappare i band som Las Palmas och Far&Son och har även en soloplatta i bagaget. Men hans karriär som serietecknare har pågått längre – boken Simons 120 dagar (2009) blev omskriven inte minst för det osminkade skildrandet av sex, droger och personlig patetik. I nya boken Död kompis är han mer självutlämnande än någonsin.

Möt Gärdenfors och Bromander i ett samtal med bibliotekarien Patrik Schylström, i Kulturhusets Studio 3, lördag 28 april 14.00 (tiden är ännu preliminär)

Båda kommer även att medverka i festivalens DJ-maraton Serietecknare spelar skivor i Bibliotek Film&Musik, Kulturhusets våning 2. Tid aviseras senare.

Satellitevenemang blir det också: Henrik Bromander ställer ut originalteckningar från Smålands mörker i Staffars Seriers skyltfönster (Bellmansg 26A) perioden 27 april–13 maj.

Och som om inte det vore nog har båda herrarna releasefester för sina respektive böcker under festivalhelgen – Bromander på Kägelbanan fredag 27 april (tillsammans med Anneli Furmark), och Gärdenfors på Bar Brooklyn lördag 28 april.

 

http://henrikbromander.blogspot.se/
http://gardenfors.blogspot.se/

Presskontakt Kulturhuset: goran.berselius@stockholm.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: