Lämna en kommentar

Gäster på Stockholms internationella seriefestival 2012: Posy Simmonds

SERIETEKET PRESENTERAR GÄSTERNA PÅ STOCKHOLMS INTERNATIONELLA SERIEFESTIVAL 26/4–29/4 2012

Posy Simmonds (född 1945) är en av Englands stora serieskapare, känd för sina återkommande serier i The Guardian alltsedan 1970-talet. Hennes serieroman Tamara Drewe, löst baserad på en roman av Thomas Hardy, gavs i höstas ut på svenska av Wibom Books. I Simmonds’ version speglar berättelsen ett både vackert och grymt England av idag.

Tamara Drewe av Posy Simmonds

Tamara Drewe av Posy Simmonds

Hennes formspråk är unikt i det sätt på vilket hon varvar text med illustrationer och där hon alltid lägger ner tid på de mest triviala detaljerna. Hon har ett skarpt sinne för detaljer och ett vakande öga på den engelska medelklassen. Simmonds blev både 1980 och 1981 utsedd till Cartoonist of the Year, tog emot National Art Library Award 1998 samt orden Member of the Order of the British Empire år 2002. Tamara Drewe fick kritikerpriset på den internationella seriefestivalen i Angoulême 2009.

Tamara Drewe gick ursprungligen som veckoserie i The Guardian (där den var Andres Lokkos favoritläsning varje lördagsmorgon), och filmatiserades 2010 av Stephen Frears.

Posy Simmonds. Fotograf Jane Bown.

Posy Simmonds. Fotograf Jane Bown.

En annan av hennes mest kända serier är Gemma Bovery (1999) som är en bearbetning av den franska förlagan Madame Bovary av Flaubert och en satirisk berättelse om engelsmän som bosätter sig i Frankrike.

Under en period under 90-talet ritade och skrev Posy barnböcker varav ett par har kommit ut på svenska – Chokladbröllopet (Berghs 1991), och Kalabaliken i butiken (Berghs 1994). Några av Simmonds barnserier har också översatts till svenska – såsom Frans (Berghs 1987) och Lisa och de flygande barnen (Berghs 1988).

Posy Simmonds samtalar med Frida Ulvegren i Kulturhusets Studio 3, lördag 28 april 13.00 (tiden är ännu preliminär)

Presenteras i samarbete med Wibom Books
Presskontakt: info@wibombooks.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: