26 kommentarer

Kristiina Kolehmainen (1956–2012)

Det är med stor sorg i hjärtat som vi meddelar det här. Och det är ett fruktansvärt sätt att meddela det på. Men vi tror att det är många som trots allt vill och måste få veta det. Serietekets grundare, huvudbibliotekarie, programansvarige, arbetsledare och vår goda vän, Kristiina Kolehmainen, avled igår eftermiddag på Jakobsbergs sjukhus i sviterna av en längre tids cancer. Hon somnade in rofyllt i en lugn miljö.

Trots att vi hade blivit varnade för att det såg illa ut så kom det som en chock, inte minst eftersom det gick så fort. Vi i personalen hälsade alla på henne nyligen och det såg då ut att ha vänt till det bättre. Men sjukdomen tog henne till slut.

Serietekets Kristiina Kolehmainen. Bild: Pontus Hegenbart.

Kristiina har drivit Serieteket i femton år, Stockholms internationella seriefestival/small press expo i fjorton år, och varit inblandad på alla håll och kanter i serie- och kultursverige. Hon lämnar efter sig ett stort hål: Hos oss personligen, på Kulturhuset, i seriesverige. Vi kommer aldrig att kunna ersätta henne. Men vi ska göra allt för att förvalta och föra vidare det arv hon lämnar efter sig.

Serieteket kommer att fortsätta drivas som vanligt. Stockholms internationella seriefestival kommer att bli av som planerat. Den kommer att genomföras som Kristiina ville göra den och den kommer att bli fantastisk.

I Serietekets  lokaler kommer det från och med idag att finnas ett minnesbord till hennes ära. Vi vet ännu ingenting om begravning och minnesstund, förutom att  Kristiina själv hade klara planer för hur det skulle gå till. Vi återkommer om detta.

Har du frågor och funderingar så kontakta oss gärna via ola.hellsten@stockholm.se

Seriesverige blev just en hel palett med glada färger fattigare. Men framför allt sörjer vi, hennes kollegor, en kär vän som förkroppsligade den finska sisun.

Vila i frid, Kristiina.

Serietekets personal,

Elisabet, Anders och Ola

26 kommentarer på “Kristiina Kolehmainen (1956–2012)

 1. Jag deltar i er sorg Kristiinas entusiasm och kunnande har bidragit till ett gott samarbete mellan svenska och finska serietecknare och fina gemensamma utställningar och arrangemang under flera år på Hanaholmens kulturcentrum. Jag saknar henne.
  Anja Syrjä, programkoordinator, Hanaholmen, kulturcentrum för Sverige och Finland.

 2. ( ‘Bli först att gilla denna post’ —
  — Men vem skulle ‘gilla’ en post av detta slag ? – )
  *** Heikki Kaukoranta *** djupt ledsen

 3. Mitt djupaste deltagande. Hennes entusiasm, engagemang och otroliga kunskapsomfång kommer bli saknade. Jag kanske skriver något vettigt här när chocken släppt.

 4. Hörde om sjukhusvistelsen nyligen, men trodde inte heller att det skulle gå så fort.

  Träffade henne senast i Angouleme, och hon kändes lika energisk och framåt som hon brukade.

  /Håkan

 5. We are with you, Kristiina…. always.
  Alex Kunin and all russian friends….with love…

 6. kristiina skall hedras för sin hängivna arbetsinsats…hon lever hos oss i o m serierna—vilken sådan var hennes favorit???

 7. Kristina Slotte: Kristiina hade många favoriter och framför allt brann hon nog för de nya serierna från Frankrike, Belgien och Tyskland. Och hon tyckte mycket om Enki Bilal, Moebius, Charles Burns, Lorenzo Mattotti… Men frågade man henne vilken favoritserie som hängt med längst och som hon alltid återvände till så blev svaret tveklöst: ”Corto Maltese”.

 8. Förra veckan åt jag på restaurang Corto Maltese i Prag och tänkte på Kristiina. Inte visste jag att jag aldrig hann berätta det för min mångårige vän, som jag under de senaste åren inte träffade så ofta. Nu sörjer jag och tänker på alla resor som vi gjort tillsammans.
  Liisa Paavilainen, Sveriges Radio/Sisuradio

 9. Jag hade ett flertal bra samtal med henne genom åren i egenskap av låntagare. Hon slog mig alltid som en trevlig, insatt och driven person som det var väldigt lätt att tycka om. Jag saknar henne.

 10. Kristiina <3, we are always with you.
  Katja & Matti

 11. Jag har känt Kristiina sedan hon katalogiserade på Stockholms stadsbibliotek i forntiden. Det känns väldigt trist. Utan Kristiina hade det inte funnits ett Serietek.

 12. […] Kristiinasta voi lukea enempi Kristiinan perustaman ja johtaman Tukholman sarjakuvakirjaston Serieteketin blogista, Knut Larssonin blogista ja Sisuradion sivuilta. Tykkää tästä:TykkääOle ensimmäinen, joka […]

 13. Senast i morse tittade jag mot ditt köksfönster och tänkte att det gått så lång tid sedan jag sett dig, har saknat ditt sällskap på buss 515.
  Tänkte, att kanske du var på ännu en resa, jobbade annorlunda tider, att slumpen fallit sig så att vi inte mötts, eller att du i värsta fall blivit sjuk.
  Nu vet jag, .. och det är väldigt ledsamt att aldrig mer få möta din glada och färgstarka person, buss 515 och jag, har förlorat en kär resenär.
  Rosemarie, din granne

 14. Kristiina, che donna speciale, I’ll miss you…

 15. Jeg har aldri møtt et menneske med så mye ”drive” som Kristiina. Det fallt meg aldri inn at hun ikke var udødelig. Sjokket var derfor stort da nyheten nådde Oslo i går. For å si det slik, jeg hadde aldri jobbet på Serieteket i Oslo hvis det ikke var for Kristiina. Det hadde ikke vært noe Serieteket i Oslo hvis det ikke hadde vært for Kristiina!

  For flere år siden på et SPX, sa hun til meg flere ganger, dette kan dere vel gjøre i Oslo også! Det ble OCX ikke lenge etterpå.

  Vi kommer til å savne henne, men hun vil fortsette å være en uendelig kilde til inspirasjon for oss. Hvil i fred, flotte og fantastiske Kristiina.

 16. Kände inte människan men förstår att en stor personlighet nu är borta.
  Fint att det finns människor som förvaltar och för vidare det hon hittills skapat.
  Frid över hennes minne.

 17. Det här var en stor schock. Vi har setts med Kristiina i många år på festivaler i Angoulême eller Helsingfors. Det kändes tryggt att ha i henne en finsk ”agent” innanför den svenska serievärlden. Hon kände alla, visste allt, hade alltid så många intressanta och roliga historier att berätta. Jag vet att det är en stor mängd av seriefolk i Finland som kommer att sakna vår kära Kristiina.
  Mikael Ahlström, redaktionschef, WSOY

 18. Pratade bara i telefon med Kristiina en gång, men häpnade över hennes järnkoll och smittande entusiasm. Jag beundrade henne.

 19. Även vi här nere på Svenska Institutet i Paris vi understryka hur mycket vi uppskattade Kristiina som vän och samarbetspartner! Men många fler här i Frankrike är också mycket ledsna. Gaëtan Aküyz från Angoulêmfestivalen kom över till oss på Svenska Institutet för att berätta den tråkiga nyheten och underströk hur omskakade både han och festivaldirektören Benoit Mouchard var.
  Man kan inte nog betona Kristiinas internationella arbete. Sedan över tio år tillbaka hälsade Kristiina på här på SI i Paris på väg till Angoulêmfestivalen där hon hade byggt upp ett omfattande nätverk. 2002 presenterade vi hennes utställning ”14 svenska serietecknare om Passion” och just nu pågår hos oss utställningen ”Strindberg tolkad av 9 svenska serieskapare” som hon var med att initiera. Det känns mycket orättvist att hon aldrig fick se den fina utställningen hos oss och att hon inte får vara med vid Sverigepremiären i Hallunda som hon gladde sig så åt.
  Den bästa hyllning hon kan få är att forsätta hennes passionerade arbete för serier och serieskapare i och utanför Sverige.

 20. […] Stockholms internationella seriefestival kommer gå av stapeln som planerat. ”Den kommer att genomföras som Kristiina ville göra den och den kommer att bli fantastisk”, skriver hennes kollegor på Serietekets blogg. (En längre text med minnesord från hennes kollegor kan läsas här.) […]

 21. […] der Blog der Stockholmer Comic-Bilbliothek “Serieteket” bekannt gab, starb Anfang vergangener Woche dessen Leiterin Kristiina Kolehmainen. Sie war eine der prägenden […]

 22. Detta ser jag först nu, ett halvår efter hennes bortgång. Jag blir så ledsen. Vi gick på Bibliotekshögskolan samtidigt och 1990 blev vi, tillsammans med fyra nyutexaminerade till, anställda av SSB.
  Hon var en sann entusiast, driven av en stor kärlek till serier.
  Åh, kära nån.

 23. […] förlag och annat seriefolk under två dagar. Bland annat intervjuades Kristiina Kolehmainen, Serietekets grundare som så sorgligt gick bort 27 mars 2012. Så här skriver Myskoteket om sin […]

 24. […] år dog Kristiina Kolehmainen. Jag har inte skrivit eller ritat något om det tidigare, det kändes svårt. Jag hade Kristiina i […]

 25. […] för att leva upp till denna profetia. Det som startade lavinen var att min vän och förebild Kristiina Kolehmainen, Serietekets grundare och mycket annat, efter en lång kamp till slut dukade under för cancern den […]

 26. […] stötta Cancerfonden ligger oss väldigt varmt om hjärtat. I fjol avled Serietekets grundare och galjonsfigur  Kristiina Kolehmainen i cancer, och kan vi på minsta sätt bidra till att öka kunskapen om och främja kampen  mot […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: