Lämna en kommentar

Personalen tipsar: ”The Summit of the Gods”

Vi på Serieteket vill gärna presentera vår nye (och högst kompetente) praktikant Elliot som ska vara med oss ända till augusti. Och vad kan väl vara en bättre introduktion än en bokrecension av en av de mest intressanta mangorna som getts ut på engelska på senare år? Take it, Elliot!
"The Summit of the Gods" av Yumemakura Baku och Jiro Taniguchi. Bildrättigheterna tillhör Taniguchi.

"Summit of the Gods" del 2 av Yumemakura Baku och Jiro Taniguchi. Bildrättigheterna tillhör Taniguchi.

”The Summit of the Gods” är ett episkt mangaäventyr skrivet av Yumemakura Baku och tecknat av Jiro Taniguchi. Efter att ha läst flera utav Taniguchis verk såg jag verkligen fram emot att sätta tänderna i den här serien om bergsklättring, men med bara en volym översatt utav sammanlagt fem så var jag först återhållsam med att påbörja min läsning; en bok skulle bara få mig att tråna efter mer. Med volym två ute kunde jag inte längre stå emot och satte genast igång–från sida ett var jag fast.
Boken öppnar med den storslagna vyn av Mount Everest och det kända citatet ”Because it’s there”, tillskrivet George Mallory innan hans försök att bestiga berget år 1924. Vi får se Noel Odell, som hade gått med i Mallorys besättning som geologiforskare och var den siste att se George Mallory och Andrew Irvine innan deras mysteriskt spårlösa försvinnande. Tog de sig någonsin upp på toppen? Vi hoppar fram till 1993, då Mallorys och Irvines kroppar ännu inte funnits. Den japanske fotografen Makoto Fukumachi befinner sig i Katmandu, Nepal, efter en japansk expeditions misslyckade försök att bestiga Mount Everest. Fortfarande skakad efter tragedin, där flera män miste livet, beger han sig ut på Katmandus gator. I en secondhandbutik för bland annat klättringsartiklar gör han ett ovanligt fynd: en Kodak-kamera från 20-talet.
Det här ger upphov till en rad av frågor utan svar. Kan det möjligtvis vara George Mallorys kamera, innehållande svaret till det största mysteriet i bergsklättringens historia? Bakus historieberättande och Taniguchis bilder går hand i hand. Trots den konstanta spänningen utstrålar Taniguchis unika stil ett lugn som är både trollbindande och oemotståndligt.
Elliot Aunola

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: