Lämna en kommentar

Tecknade toner: Spöksonaten 17/3

 
Strindberg tolkad av Knut Larsson.

Strindberg tolkad av Knut Larsson. Bildrättigheter Knut Larsson.

Det är Strindbergsår i år och Augusts bisarra kammarspel ”Spöksonaten” tjänar som inspiration till vår illustrerade livekonsert. Knut Larsson tecknar, Matti Bye och Mattias Olsson spelar. Missa inte denna unika upplevelse i biblioteken i Kulturhuset den 17 mars klockan 15.30.

Tecknade toner är en programserie i Kulturhuset under våren och ett samarbete mellan Serieteket och Bibliotek Film & Musik. Svenska serietecknare bjuder på liveteckning till livemusik eller dj. Teckningarna projiceras på bibliotekets vägg. Programserien är också en nedräkning till Stockholms Internationella Seriefestival i slutet av april med temat ”Serier och musik”.

Knut Larsson har varit verksam som serietecknare sedan 1996, då han debuterade i Galago. Sedan dess har han gett ut ett flertal illustrerade böcker och seriealbum, alla präglade av hans unika, lätt surrealistiska stil. Bland dem kan nämnas ”Lokmannen”, ”Biografmaskinisten” och ”Krokodilstaden”.
 
Matti Bye är musiker och kompositör och började redan 1989 sin bana som filmpianist med egna komposistioner framförda till svenska stumfilmer. Han har även gjort soundtracken till filmer som ”Maria Larssons eviga ögonblick”, spelat med band som Vinter och Maalima, och gett ut soloskivan ”Drömt”.

Även slagverkaren och tonsättaren Mattias Olsson har ägnat sig åt liveframförd stumfilmsmusik, men han har också spelat i band som Reminder och Änglagård. Tillsammans med Matti Bye gav han ut den kritikerrosade skivan ”Elephant & Castle” i fjol.

Bye och Olsson har inte minst komponerat och spelat in musiken till utställningen ”Livet är inget för amatörer”, där nio svenska serietecknare – inklusive Knut Larsson – gör sina tolkningar av Strindberg och hans verk. Utställningen visas under vintern på seriefestivalen i franska Angoulême och på Svenska Institutet i Paris, och kommer i april att nå även Sverige med Botkyrka som första anhalt.

 
Tid: Lördag 17 mars klockan 15.30-16.30
Plats: Biblioteken vån 2 i Kulturhuset, Stockholm
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: